Midnattssolsrallyt 2009

Nu har vi kommit hem från Midnattssolsrallyt 2009.
Våra sinnen är fortfarande fulla med intryck från årets upplaga och vi har många minenn och nya rallyvänner med oss hem.
Vi kom 3:a totalt från slutet i regularitykalssen med 7875 poäng. (Man ska ha så få poäng som möjligt, man får straffpoäng för varje tiondelssekund man är för snabb eller långsam, dessutom kan det vara en eller två eller flera ”dolda” tidskontroller där man får samma typ av straffpoäng beroende på hur man ligger till.)
Men det var betydligt lättare i år, trots att vägarna var svårare i år. Det var mer vägbyten och kurvigare avsnitt på rallysträckorna.. Att det gick lättare i år berodde nog på att vi kört en gång tidigare, bättre samspel i bilen och det var enklare med en extern monterad tripmätare.
Vi startade vår resa i Skärblacka med min blåa SAAB, kom ner dagen innan till Jönnköping och fick de de sista dekalerna. (Som J-O Paulsson hjälpte oss att få dit på ett snyggt sätt.)
På torsdagen var det besiktning av bilarna, vi hade inga problem att få igenom vår bil.
Elmia-området var denna dag ett eldorado för den bil- och rally-intresserade, för överallt stod det rallybilar. På en del gjordes det lite justeringar.
VI hade i år med mig min systers man Rolf Ax och deras 17-årige son Daniel som serviceteam. Både Rolf och Daniel har mekarintresset och ett stort bilintresse, så de var lätta att få med. Daniel som läser till bilmekaniker på gymansienivå, fick tyvärr inte riktigt visa vad han gick för …. ty vi behövde ingen service i någon större utsträckning. (Fast i gengäld hann då Daniel att se några specialsträckor.)
På torsdagskvällen invigdes rallyt av Ola Strömberg. Han plockade fram intressanta rallyfolk/ekipage. Carl-Magnus Skogh fick berätta om sina gamla rallymeriter, Annie Seel (tjejen som kör Paris-Dakar på motorcykel) med flera.
Det var även en specialsträcka inne på Elmia,. Till publikens jubel startade vi med däck-skrik.
På fredagen startade vi från Elmia och drog oss ner mot Trollhättan. I målet i Trollhättan tog självaste ”Erik Carlsson på taket” emot alla som gick i mål.
I Trollhättan var målet lämpligt förlagt till SAAB-musuemet. Då det var SAAB-dagar i Trollhättan under helgen så hade det samlats en massa extra SAAB-fans.
På lördagsmorgonen lämnade vi Trollhättan och styrde kosan mot Årjäng och parkerade på torget.
Söndag var rallyts sista dag, vi gick i mål i Karlskogga.
I Filipstad fanns en passerkontroll vid torget. Tror att alla Filipstadsbor gått man ur huse trots regnet. Det var jättemycket folk som tittade när vi kom upp ett ekipage i taget på den tillfälliga scenen.
Även i år fick vi en sväng på Färjestadstravet, den gick betydligt mycket bättre i år.
Sista sträckan var vid Nobelhallen i Karlskoga. Där var det också jättemycket folk.
I år var rallyt ca 95 mil långt varav ca 15 mil fördelade på 18 specialsträckor.
Naturligtsvis var vi klädda i 60-talskläder även i år. Efter torsdagen var det lite vadslagning bland de andra deltagarna hur vi skulle se ut när vi kom till start nästa dag.
Självklart är vi sugna att tävla även nästa år..
För mer information om Midnattssolsrallyt, se deras hemsida.

 

Foto: www.Ahlmik.se och Fotogubben

Intervju med Ola Strömberg

Intervju med Ola Strömberg

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

Från sträckan på Elmia

005006007008009010011012013014015
Från Elmia sträckan

Från Elmia sträckan

Från Elmia sträckan

Från Elmia sträckan

0180190210210220230519