Grunvrundan 29 september 2012

Gruvrundan är ett rally som arrangeras av Åtvidabergs Motorklubb. I år ingick den som deltävling i Svenska rallycupen  Suzuki 1300cupen och Rallyklassikerna. Dessutom FM/DM i Östergötland.

I startlistan är det ca 200 anmälda, av dessa kommer 178 till start och 136 går i mål.

Jag har fått förmånen att åka VIP med min blåa tvåtaktare, som jag använder i Midnattssolsrallyt. Klart att jag ville köra rallyt. Gruvrundan är ett klassiskt rally i Åtvidaberg och under min uppväxt i Åtvidaberg har jag varit och tittat på många Gruvrundor. Det kändes hedersmat att ”min motorklubb” bad just mig köra ”VIP-bil”. Det blev ett uppdrag som togs på största allvar.

Är det en VIP-bil med i rallyt brukar den gå som första bil och köra en eller alla sträckorna utan tävlan . Vi fick köra alla sträckorna.

Som kartläsare valde jag min systerson Daniel Ax, en kille på drygt 20 år som varit med och mekat åt oss under midnattssolsrallyt och har ett stort motorintresse. Kvällen innan fick han bekanta sig med ROAD-BOOKEN och på morgonen  blev det en snabb instruktion hur han skall sköta den mekaniska HALDA-tripen och de gamla tidtagaruren.Det skötte han med den äran. Vi körde inte fel en enda gång, vi höll tiderna mellan sträckorna. Han lotsade och varnade mig inne på sträckorna.

(Tiderna inne på sträckorna slogs nog av en hel del av de ”riktiga rallyförarna”)

Vi var båda tidsenligt klädda, vi hade till och med gamla hjälmar på oss.

Det var både krokigt och lurigt ute på vissa av sträckorna. Till exempel så var tredje sträckan hal med mina standarddäck som sitter på bilen. Men det var roliga sträckor. Lasse var kartläsare åt Johnny Johnsson i en Grupp H Golf.

Fakta Gruvrundan:

Åtvidabergs Motorklubb  bildades 1967 och står som arrangör för Gruvrundan.

Årets Gruvrunda var 167 km lång, varav 5 specialsträckor som sammanlagt var 58 km långa.

Totalsegrare blev Eric Johansson, SMK Nyköping

2:a blev Jimmy Olsson Storfors Mk

3:a blev Johan Karlsson, Tjust Mk